Pohjanmaan Grilli (Espoo) - Juusto-Muna-Pekoni Hampurilainen

Arman Alizad kehuu, ja koko Suomi kolkuttelee ovella. Näin kävi Espoolaiselle Pohjanmaan Grillille, joka on nopeasti kerännyt suurta suosiota kansan syvistä riveistä. "Grilli" on nyt päivän sana, ja on hienoa että uusi paikallinen yrittäjä voi lähteä kiitävään nousuun tässä monikansallisten pikaruokayritysten viidakossa. Pohjanmaan Grilli lupaa tuoda Pohjanmaan maut Etelä-Suomeen, aitoja pohjalaisia grilliperinteitä vaalien. Tämä kuulosti sen verran eksoottiselta, että ASAP visiitti grillille oli tarpeen.

Ajoimme paikan päälle, ja paljastui että koko grilli on yhtä tavarakonttia. Nerokkaan säästäväinen ratkaisu, ei voi muuta sanoa. Paitsi tietenkin talvella, jolloin asiakas syö joko pilkkihaalareissa -20 asteen pakkasessa tai menee kiltisti kotiin naattimaan. Tarjonnasta löytyy kasa erilaisia hampurilaisia ja erinäisiä ranskiskomboja. Jotain salaatteja valikoimasta löytyy, mutta kuka helvetti menee grillille salaatteja syömään? Ketsuppia, sinappia ja kurkkurelissiä salaatinlehtien päälle, ai että mikä makuelämys. Vaikkei näitä grillien perussooseja luultavasti tungeta satsiin, mutu-tuntumalta veikkaan että löydät paremmat salaatit siihen erikoistuneista puljuista.

Valinta oli vähän haastavaa, koska mikään hampurilaisista ei selkeästi kuulostanut parhaimmalta. Parhaimmalla tarkoitan paikan erikoisuutta, ikäänkuin kokin sepittämää legendaa, joka on syy tulla juuri tähän grilliin syömään. Päädyimme Juusto-Muna-Pekoni hampurilaiseen, mikä oli Armanin suosittelema. Tämän burgerin ainesosat selviävät jo vähän hitaammillekin nimen perusteella, oikeastaan mitään muuta ei burgeriin lisätty. Paikan grillimausteina toimivat (iänikuiset) ketsuppi, sinappikurkkusalaatti ja tuore sipuli. Suu kosteana fiilistelin paikan majoneeseja, ja mietin pää punaisena mitä niistä ottaisin hampurilaiseeni (vaihtoehdot: Majoneesi, Remoulade, Sweet Curry, Valkosipuli, Sweetchili, Amerikan kastike). Tiskillä selviää että majoneesi on 50 senttiä, kiitos! WTF FFS WTHIWWY! 50 senttiä on sarjassamme "ihan sama" kolikoita, mutta grilliarvostelijoina emme voi alkaa tuunailemaan settejämme. Mihin vetäisimme rajan? Tähän annokseen olisin laittanut varmaan 3-4 eri majoneesia (2€) + ananasviipaleen (1€). Kun ostamme paikan kalleimman hampurilaisen listalta, meidän pitää olettaa sen sisältävän kaiken mitä paikka on halunnut tarjota. Viime blogipäivityksessä vertailin tuunailua Subwayssä käymiseen, ja sen tuomiin ongelmiin. Grillikokit! Otatte itseänne niskasta kiinni ja tarjoatte MIELESTÄNNE parhaimman mätön mitä ikinä pystytte kuvittelemaan, ja kaikilla niillä sauceilla mitä siihen tarvitaan. Tällä tavalla erotetaan jyvät akanoista, ja aloittelevat lapset ammattilaisista.

Tämän suuren majoneesittoman järkytyksen toipumiseen meni hetki aikaa, jonka jälkeen annos olikin valmiina syötäväksi. Perhana! Purilaisessa on ehkä paras grillin tuoma maku pitkään aikaan! Juuri sopivasti savuinen ja käryinen, ei ollenkaan Burger Kingin tyylinen apinoitu grilliaromi. Ainekset oli laatutavaraa, ja hyvin tehtyinä. Ehkä kananmuna oli hieman liian grillattu, mutta muuten jees. Yllätyksenä juusto ei ollut perusjuustosiivuja, vaan vaaleaa, tuhdimpaa juustoa (kuulemma Koskenlaskijaa). Alussa se toi makuun erittäin hienoja nyansseja ja sopivaa tuhtiutta. Mutta lopussa kiitos ei seisonut, vaan sitä oli tungettu vähän liikaa hampurilaisen takakonttiin. Tämä, yhdistettynä jo alunperin säälittävien kostukkeiden kokonaisvaltaiseen katoamiseen, toi suuhuni sen luokan tunkkaisuuden ja liisterisyyden, että jälkikäteen nautittu Coca Colakaan ei saanut suutani kostutettua alkuperäiseen tilaan. Saisiko tästä paremman? Helposti! Avaamalla kastikkeiden lukitun kassakaapin, ja lorauttamalla niitä oikein kunnolla hampurilaiseen, voisimme saada käsiimme yhden pk-seudun kovimmista grilleistä. Samaten pari ainesosaa (kuten ananas ja salaatti) toisi makuun sen kipeästi kaipaamaa raikkautta. Jos Susan Grillin annoksen loppu oli raastavan tunkkainen, niin tämä oli sitä aika pitkälti alusta alkaen (ei yhtä pahasti tosin). Loppukaneettina lyhyt ja ytimekäs arvostelu: Ainesosien maku huippua, kastikkeissa epäonnistuttu täysin.

Maku: 3 hampurilaista
Hinta: 3 hampurilaista (6,80€)
-R



Odotin tulevaa vierailua Pohjanmaan Grillillä paljon viidakkorummun ja grillin Facebook-sivujen takia. Grilli oli lyhyessä ajassa saanut itselleen vankkoja kannattajia ja kerännyt paljon kehuja.

Juusto-Muna-Pekoni-hampurilainen oli selkeä valinta eli lyhyemmin JMP. Jätin tilauksen tiskillä ja jäin odottelemaan hampurilaisten valmistumista. Grillillä oli koko ajan, ainakin kun kävimme siellä, useita asiakkaita syömässä ja odottamassa oman annoksen valmistumista. Ei mennyt aikaakaan kun jo sain oman JMP:n käärittynä voipaperiin R:n jäädessä odottamaan omaansa.

Ensimmäinen puraus hampurilaisesta heitti itseni aikamatkalle lapsuuteen 1990-luvulle ja Nokian, se on myös kaupunki, paikalliselle grillille. Hampurilaisen sämpylässä maistui rasva, jonka jälkeen makuhermoihin iskee juusto, kananmuna, pihvi, pekoni ja lisukkeet. Nyt puhutaan hyvin alkukantaisesta grilliruuan mausta, joka on liian harvinaista herkkua tämän päivän grilleillä.

Ensipuraisu sekä hampurilaisen alkupää olivat erittäin hyvää. Hampurilaisen sämpylän maku tuki hyvin kokonaisuutta. Hampurilaisten kokoonpanossa on hieman eroja, vaikka puhutaan samasta annoksesta. Omassa hampurilaisessa juustoviipaleet olivat sämpylän ja kananmunan välissä, kun taas R:n hampurilaisessa nämä juustoviipaleet olivat kananmunan ja pihvin välissä. Tämän takia koskenlaskijajuustosta olevat n. 1 cm paksuiset viipaleet eivät olleet sulaneet täysin omassa JMP:ssäni. Koskenlaskijajuusto ei enää "raakana" pääse etuihinsa ja juuston syöminen muuttuikin vähän pakkopullaksi tältä osalta. Asiaa ei helpottanut peruslisukkeiden vähyys, joka sitten lopussa tuntui kuivuutena ja JMP:n kanssa juoma on ehdottomuus. JMP toimisi loistavasti, jos asiakas saisi valita vapaavalintaisen majoneesin mukaan. Nyt loppua kohden vähän alle puolet hampurilaisesta on maultaan alle keskitason, mutta toinen puoli on taas reippaasti yli keskitason.

Hyvä perushampurilainen, mutta ei tällä hetkellä pääkaupunkiseudun kirkkainta kärkeä.

Maku: 3,25
Hinta: 4,25
-A

Kommentit

  1. Pro-tip toisen vierailun jälkeen: Kokeilkaa lautasille tulevia annoksia. Huomattavasti paremmalla hintalaatusuhteella olevia annoksia kuin hampurilaiset.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nanan Grilli (Espoo) - Super Maxi

Ahjon Grilli (Kerava) - Maxipekoni XL

Vaiveronkadun Kioski (Hyvinkää) - Vaiverolainen