Vaiveronkadun Kioski (Hyvinkää) - Vaiverolainen

Hyvinkäällä on salaisuus. Salaisuus, jota eivät edes kaikki paikalliset tiedä. Salaisuus, joka tuottaa meheviä yllätyksiä. Lukijoista Sherlockeimmat jo varmaan tajusivat, että tämä pitkälti vaiettu salaisuus on grilli. Grilli joka sijaitsee Vaiveronkadulla, ja tunnetaan hämärästi nimeltä Vaiveronkadun Kioski.

Ehkä osittainen syy paikan salamyhkäisyyteen liittyy aukioloaikoihin. Grilli ei nimittäin ainakaan kirjoitushetkellä (2015) ole auki talvisin, vaan ainoastaan kesäisin muutaman kuukauden. Kaverusten ylläpitämä grillikeskus on suunnitellut tulevalle talvelle Take-Away-tyylistä grillipalvelua, mutta tällä hetkellä vain kesäkeijot voivat nauttia grillin antimista.

Olemme käyneet grillillä ensi kertaa viime vuoden puolella, mutta nyt kävimme paikan päällä kriitikko-asenteella. Kriitikko-asenne on kyyninen, kaiken nähnyt olotila, jossa innostus syntyy vasta ruokaelämyksen yhteydessä, ei sitä ennen. Ennakolta kuullut ylimalkaiset hehkutukset yleensä tuottavat karvaita pettymyksiä, mutta toisaalta ohjaavat aina välillä keitaiden pariin tässä grillien aavikkomaassa. Perinteiset suu vaahdossa kerrotut tarinat olimme kuulleet tästä grillikohteesta ennakolta, mutta siirryn nyt suoraan paljastavaan spoileriin: Vaiveronkadun Kioski on hyvä grilli, suorastaan erinomainen. Ryhtykäämme siis suoraan analysoimaan mikä tekee paikasta hyvän →

Tilasimme Vaiverolainen-hampurilaisen, koska se kuulosti päheältä ja paikan omalta erikoisuudelta. Perinteiseen burgeriin, eli kahden sämpylän väliin kasattuun kokonaisuuteen, oli erikoisuutena isketty chämppäreitä, eli herkkusieniä. Kaikki eivät tykkää, mutta minua ne eivät ainakaan haittaa. Lisäksi grilli iskee väliin (purkki?)paprikaa, mikä on kohtuumehevä ja hyvää makua tuova lisäys. Paikan silti isoin erikoisuus on, että pääset itse valitsemaan majoneesin hampurilaiseen (ja ranskalaisiin, jos ne tilaat). Tämä on hieno idea makurajoittuneille, minä ehkä itse toivoisin jämäkkyyttä kokeilta: kokki tekee etukäteen rakkaudella pohditun annoskokonaisuuden, ja kokki tietää parhaiten sopivat soosit. Subway:n ongelma on sama (x10), ja vaati tusinan verran testailua ennenkuin hyvä settikokonaisuus alkoi hahmottua. Näppissoturit jo vauhdilla kirjoittavat että valinnanvapaus on parasta koskaan (!), mutta mielestäni valinnanvapaus grilleillä pitää rajoittaa hampurilaissetin valintaan. Ja koska kaikkihan sen jo tietävät, että aidot ja vannoutuneet grillikulinaristit ottavat aina kaikki mausteet satoi tai paistoi. Anyhow, eteenpäin. Otin majoneesiksi perushampurilaismajoneesin, ja ehkä tinkaamalla olisi voinut saada myös lisämajoneeseja. Tämä yksittäismajoneesi oli, kaikeksi yllätykseksi, riittävä hampurilaiseen, koska koko muu setti oli niin mehevää kamaa. Tässähän voisi mennä irstailun puolelle, mutta sanottakoon että kosteutta oli ehkä eniten mitä olen burgereissa tavannut (hyvällä tavalla), eikä paprikoiden tuoma ylimääräinen liukaste haitannut. Jesuksen ja Josén Meksikossa keräämät jalapeñot antoivat myös hyvää potkua taustalle. Muutenkin kaikenlaista kilkettä oli hyvissä määrin taustalla, ja makuelämys oli erittäin bueno. Silti jotain pientä jäin makuun kaipaamaan, ja on vaikea laittaa legendaarista "sormea sen päälle", mitä tämä kaipaisi saavuttaakseen kuningas-statuksen. Ehkä kokkien itse pohtimaa majoneesilisäystä? Silti kaiken kaikkiaan paikasta sai makuelämyksen™, ja suosittelen tulemaan jopa hieman pidemmältä Hyvinkäälle nauttimaan laatugrillistä.

Maku: 4,5 hampurilaista
Hinta: 4 hampurilaista
-R


Vaiverokadun grilli on mielenkiintoinen tapaus. Kyseessä on kioskin kyljessä oleva grilli, joka on auki vain kesäisin ja kesäisinkin rajoitetuin aukioloajoin. Rajoitetut aukioloajat yhdistettynä hyvään ruokaan toimii kuin Applen toiminta ensimmäisten Iphonejen kanssa. Asiakkaita riittää hyvin viikonloppuiltaisin ja sunnuntaisin ihan jonoksi saakka.

Vaiverolainen vastasi edelliskesän jättämiä odotuksia hampurilaisen mausta ja kokonaisuudesta.
Makumaailma oli kohdallaan, kun hampurilaisen pihvi, juusto ja kananmuna kohtasivat. Omasta makumaailmasta jään jälleen kerran kaipaamaan ananasmurskaa tai ananasrengasta. Hampurilainen otettiin kaikilla mausteilla ja näitähän riitti. Sinihomejuusto-majoneesi oli mukava erikoisuus, joka jäi näistä lisukkeista erityisesti mieleen. Vaiverolainen oli kaikilla mausteilla erittäin hyvä kokonaisuus, mutta jotain siitä jää uupumaan että olisin valmis kuuluttamaan sen pääkaupunkiseudun grilliruuan Kuninkaaksi.

Vaiverolaisen mukana tuli lisukkeena myös ranskalaiset, joihin myös laitettiin samoja lisukkeita kuin itse hampurilaiseen. Ranskalaiset olivat perushyvät: rapeita ja riittävillä lisukkeilla.

Itse suosittelen käymään ainakin kerran kesässä maistamassa Vaiverokadun grillin tarjontaa, joka on makumaailmaltaan lähempänä perinteistä grilliruokaa kuin kansainvälisiä katukeittiöitä. Kertaakaan en ole poistunut paikalta pettyneenä, paitsi jos grilli ei ole ollut auki.

Maku: 4 hampurilaista
Hinta: 4 hampurilaista
-A

Turhien reissujen välttämiseksi Vaiveronkadun grillin aukioloajat löytyvät täältä.
https://www.facebook.com/groups/20517569030/?fref=ts

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nanan Grilli (Espoo) - Super Maxi

Ahjon Grilli (Kerava) - Maxipekoni XL