X-Burger (Espoo) - Tupla X-Burger

X-Burger, tuo teekkareiden ylpeys ja yöllinen pelastus. Jos mentäisiin pelkästään googlen käyttäjä-arvioiden mukaan, kyseessä olisi Jeesuksen toinen tuleminen burgereiden muodossa. Onneksi luotamme vain omiin makunystyröihimme, joten suuntasimme uudelle testikierrokselle. Uudelle, koska olimme joskus monia vuosia sitten käyneet jo tyyppaamassa turkkilaista piirakkaa.

Jos jätetään kuivahkot turkkilaiset piirakat sikseen, niin mitä grilliltä kannattaisi ottaa? No nimikkoannos tietysti! Tämä kuudenteen aistiin nojaava valinta harvoin pettää totaalisesti, ja joskus sillä saa jopa grillin parasta antia, kuten Elvis Burgerin tapauksessa. Muutenkin X-Burgerilla asiakkaan on syytä harjoittaa kuudetta aistiaan, koska grillin menu paljastaa varsin nihkeästi annoksien sisältöä. Päädyimme siis X-Burger hampurilaiseen, ja Tupla-versioon siitä koska oli nälkä. Annos sisälsi kuvan ja suutuntuman perusteella 2x pihviä, 2x tomaattia, sipulia, ketsuppia, sinappia ja majoneeseja. Onneksi jälkimmäinen on monikossa, ja keittiökokki ammattimaisesti laittoi niitä eri tekovaiheissa. Menussa myös varoiteltiin annoksen olevan tulinen.

Onni oli läsnä, ja annos oli oikeastikin sopivan tulinen. Ainoa ongelma oli siinä, että tulisuus oli eräällä tavalla tunkkaista: Ei sellaista mehevää potkua kuten parhaissa kuumissa purilaisissa, vaan enemmänkin mausteseosmaista kuivuutta. Tätä ehkä osaltaan selittää se, etten löytänyt selkeitä merkkejä tulisista kastikkeista, vaan tekovaiheessa laitettiin runsaasti jonkinlaista pippuriseosta pihveihin. Haluan kiksini kosteina, kiitos! Muutenkin annosta vaivasi kuivuus, jota eivät kaksi eri majoneesia pelastaneet. Niitä oli liian vähän, mutta muuten niiden maku oli ok-tasoa. Samoin pihvit olivat hieman kärtsähtäneitä mikä lisäsi tunkkaisuutta. Kun lopulta löysin sopivan kostean kolon josta haukata, niin maun kokonaiskuva oli ihan kohtuullisella tasolla.

En laittaisi X-Burgeria "must visit"-listalleni, mutta eiköhän se teekkareiden yönälkää sopivasti taltuta. Perusgrilli kaikinpuolin.

Maku: 3,0
Hinta: 3,5 (5,80€)
-R


Arvostelukohteen valittuamme mietin, että mitähän täältä grilliltä tulisi ottaa. Olimme aikoinaan, yli viisi vuotta sitten, käyneet kyseisellä grillillä ja heidän hampurilaisensa eivät silloin tehneet vaikutusta. Olimme kuulemma maistaneet grillillä vääriä tuotteita. Lihapiirakoihin tehdyt annokset olivat kuulemma heidän parhaimmistoaan. Tai siis heidän tapauksessaan turkkilaisia piirakoita. No kuitenkin, kun olemme grilliruualle omistettu blogi ja hampurilaisten kohdalla meillä on eniten sanottavaa, niin otimme heidän nimikkoannoksen.

Tupla-X-Burgerin valinta listan perusteella oli kuin hyppy pimeään. X-Burgerin kohdalla oli sentään jotain indikaattoria mitä odottaa, mutta tupla-X-Burgerin kohdalla ei ollut mitään muuta mainintaa kuin "tulinen". Mietin jo mielessä, että tuleeko sieltä vain tuplalihalla oleva hampurilainen, kun kerran annos otettiin tuplana. Annoksen koostumus olikin itselleni iloinen yllätys, kun kävi ilmi annoksen olevan kerroshampurilainen kahdella tulisella pihvillä.

Pidin paljon annoksen valmistustavasta, joka oli lähellä perinteistä grilliruokaa. Sämpylät paahdettiin grillillä mukavan rapeiksi ennen annoksen kokoamista. Salaatti, tomaatti ja sipuli toimivat hyvin tulisessa annoksessa. Omia makuhermojani hyväili jäähtynyt jääkaappikylmä tomaatti niin annoksen ylä- kuin alaosassa. Erityisesti tulisien pihvien kanssa ne toivat hienoa vastakkainasettelua makuhermojen tiimellyksessä. Annos oli aluksi miellyttävän tulinen ja ilman pistävää polttelua. Valitettavasti pistelevä polttelu lisääntyi annoksen loppupuolella, kun muuta lisukkeet alkoivat loppua hampurilaisen sisältä. Tämä tulisuus tuli niin voimakkaasti lopussa esiin, ettei hampurilaisesta oikein maistanut mitään makuhermojen mennessä "tukkoon". Hampurilaisessa käytetyn mausteseoksen koostumuksen pystyi maistamaan lopputuloksesta, eli syödessä huomasi heti, että maustamiseen käytettiin kuivamausteseosta. Annoksen syötyäni tulisuuden tunsi vielä suussaan reilun kymmenen minuuttia syömisen jälkeen, mutta pistelevä tunne loppui parissa minuutissa.

Tupla-X-Burger oli mielestäni maultaan hyvä hampurilainen aivan aluksi, mutta lopun tulisuus oli liian voimakasta omaan makuuni ja vei kirjaimellisesti annokselta makumaailman pois, ellei tarkoituksena ole maistaa muuta kuin annoksen tulisuus. Lopun tulisuuteen vaikuttaa todella paljon annoksen kokoamistekniikka, jossa kaikki lisukkeet ovat hyvin esillä 3/4 hampurilaisesta. Viimenen neljännes onkin enää pihviä ja sämpylää, jossa tulisuus pääsee valloilleen tasapainottavien elementtien puuttuessa. Jäin annoksen kohdalla jopa hieman kaipaamaan Sriracha-tyylistä tulisuutta, joka polttelee kivasti mutta ei pistelevästi. Tuoreet tomaattiviipaaleet olivat alun tulisuuden kanssa annoksen kohokohtia.

Maku 2,75
Hintalaatu 3,75
-A

Uusimme arvosteluasteikomme vuoden loppuun mennessä, minkä vuoksi muutamme arvosanat desimaaleihin. Suurin syy tälle on, että 3,75 on vahva kolmonen kun taas sama arvo esitettynä eri tavalla eli 4- olisi ollut heikko nelonen.

Bonusvinkki loppuun asti lukeneille:  Omasta mielestäni Sriracha-kastike toimii luvattoman hyvin mm. tortillojen ja tacojen kanssa. Kerran kokeiltuani on kaupan erilaiset valmissoossit jääneet hyllyyn, koska ne tunkeutuvat kaikkialle annoksessa. Sriracha vastaavasti hellii ja korostaa annoksen muita ainesosia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nanan Grilli (Espoo) - Super Maxi

Ahjon Grilli (Kerava) - Maxipekoni XL

Vaiveronkadun Kioski (Hyvinkää) - Vaiverolainen